Informační bulletin č. 17_Konec roku se blíží

Vážení kolegové, milí přátelé,

 

konec roku se pomalu blíží a my Vám přejeme příjemné prožití adventního období, přejeme Vám hodně zdraví, štěstí, lásky, pracovních úspěchů a hlavně klid a duševní pohodu. Udržet si dobrou náladu, pozitivní myšlení a naději, že všechno je a bude fajn, není v dnešní době vůbec jednoduché. Přesto věříme, že se Vám to daří a my se o to snažíme též. Dokonce bychom rádi přispěli alespoň malou měrou k tomu, abyste těch starostí měli o něco méně. Snad Vám následující informace přijdou vhod.

 

Příručky pro SME - Informace a doporučení pro uživatele příručky od MOTOR expertu


Konec roku se blíží a spolu s ním i povinnost kontroly Příručky pro SME. Nezapomeňte, prosím, zkontrolovat, aktualizovat, doplnit


·        záznamy do „Provozních deníků údržby zařízení“,

·        záznamy o kontrolách do složky „Interní audity provozovatele SME – rok 2020“ a dát je do archivu na 3 roky,

·        měly by být uzavřeny všechny druhy kontrol podle plánu a v případě zjištěných neshod, také záznam o přijetí nápravných opatření,

·        aktuálnost příručky (zda ji máte upravenou podle Instrukce č. 4/2019 nejpozději do 30.9.2019),

·        zkontrolovat a případně aktualizovat organizační strukturu vč. tabulky funkčních rolí,

·        zkontrolovat platnost řízených dokumentů nebo zda v nich nedošlo k nějaké změně (např. máte nové povolení SME, platnost smluv – např. LPG, platnost profesních osvědčení a dalších školení apod.), 

·        zkontrolovat, případně doplnit záznamy o kalibraci zařízení (nezapomenout také na kalibrační list přenosného indikátoru plynu – u LPG stanic)

·        doplnit záznamy do evidence věstníků dopravy vč. seznámení, mít aktualizované právní předpisy (Vyhláška č. 303/2020 Sb. platná od 1.7.2020) atd.

·        je nutné udělat záznam o revizi, případné změny v příručce zapsat do evidenčního listu změn a hlavně nezapomenout na podpisy pracovníků na znak „seznámení se s dokumentem“. To platí i pro VD, metodiku (aktualizována k 1.7.2020), provozní řád ISTP a další.

·        nezapomeňte na archivaci příručky (nebo jejich částí) 5 let. Je dobré si vytvořit archiv pro již neplatné dokumenty příručky a připravit nové složky pro záznamy a kontroly r. 2021.


Pokud už máte od nás zpracovanou příručku podle Instrukce 4/2019 a budete chtít pomoct s výše doporučeným auditem příručky, tzn. vše zkontrolovat a případně doplnit, napište mi na kanovska@motorexpert.cz nebo odpovědí na tento e-mail. Obvykle nám klienti příručku doručí osobně nebo poštou a po provedení kontroly a doplnění ji pak zasíláme zpět. Cena auditu od 1500 do 3000 Kč + DPH, podle rozsahu.


Pokud už od nás máte zpracovanou příručku, ale nemáte ji aktualizovanou podle Instrukce 4/2019 (což mělo být do 30.9.2019), rádi Vám příručku přepracujeme, aktualizujeme, zkontrolujeme dokumenty, vytiskneme znovu a doplníme vše potřebné. Cena za nové zpracování od 3000 Kč do 6000 Kč + DPH, podle rozsahu. V případě zájmu nám napište a pak zašlete Vaši příručku poštou nebo dovezte osobně.


Pokud máte starší verze příručky (r. 2016 – 2017 a starší), které jsme osobně nezpracovávali, ale prodávali jako vzor a máte zájem o zpracování „na klíč“, zavolejte nám nebo napište. Obratem Vám zašleme tabulku k vyplnění aktuálních údajů o Vaší SME a seznam dokumentů, které potřebujeme ke zpracování a k založení do příručky. Cena příručky 8000 Kč + DPH, podle rozsahu.


Příručka by měla být živý a stále aktuální dokument o systému řízení a kontroly v SME a měla by nás účinně chránit. Bohužel, „nevedení“ příručky, absence aktualizací a kontrolního systému přináší některým provozovatelům SME v poslední době dost vážné problémy, se kterými neumíme poradit, protože na ně neexistuje řešení. Je to jednoduše průšvih. Prázdná kniha bez dokumentů a podpisů, zapomenuté školení, propadlé osvědčení, žádné zápisy o kontrolách, nedodržování či obcházení metodického postupu měření, to jsou věci, které by se neměly podceňovat a které za Vás nemůžeme nedělat, a ani udělat. Některé zprávy i některé pokuty mi celkem vyráží dech, ale nechci Vás strašit, protože strašáků máme tento rok akorát dost. A tak Vám na závěr prozradím raději něco pozitivního J Mám pro prvních 30 objednávek malý vánoční dárek. Ptáte se jaký?


DÁREK:

Nucené covidové prázdniny jsem se snažila využít co nejlépe. Hledala jsem řešení, které by zjednodušilo a zeštíhlilo některé agendy příručky a ušetřilo náš čas a vaše peníze. Za tímto účelem jsme objednali krásné flashdisky, na kterých bude vše potřebné k přehledu o legislativě měření emisí, tzn. aktualizované výňatky zákona a vyhlášky, všechny věstníky dopravy od r. 1996 do r. 2020, nový přehledný seznam věstníků vč. změnového řízení a s možnosti vyhledávání podle témat (v excelu), jednoduchým klikem zobrazení znění VD, obdobně pak vyjádření výrobců vozidel k měření emisí, aktualizovanou metodiku a Provozní řád ISTP, formulář „ Záznam o seznámení se s dokumentem“ pro vytištění. V případě zájmu zde bude i Vaše příručka v aktivní formě vč. Provozního deníku údržby a Interních auditů provozovatele SME s možností tisku pro další rok. Složku s daty si můžete přehrát do počítače a flashdisk můžete navíc využít i na další věci. Například na archiv, na věci související s provozem Vaší SME. Budete tak mít vše na jednom místě, přehledně, úsporně a ekologicky. Snad Vás náš dárek potěší.


Na závěr Vám chci poděkovat za Vaši důvěru a dlouholetou spolupráci a věřím, že to nevzdáme a konec tohoto prapodivného roku všichni společně ve zdraví a v pohodě zvládneme.


Se srdečným pozdravem


Irena Kanovská