Informační bulletin 7/2022 - Šetřit nebo investovat?

Vážení kolegové, milí přátelé,


dnes bych Vás chtěla oslovit trochu netradičním způsobem. Nebude se jednat o informace ke kurzům ani k příručce pro SME, i když jsou důležité. Tentokrát je to o inspiraci a já doufám, že se necháte inspirovat taky :-)


V poslední době jsme stále nabádáni k tomu, abychom šetřili, ale nemohu se zbavit nepříjemného dojmu, že je to zcela pokrytecká cesta do pekel. Obdobně jako neustálé a zcela nelogické navyšování cen, které nám tu roztáčí inflační spirálu, jakou naše generace nepamatuje. Nebudu komentovat pokrytectví současných výroků, kdy se nás politici i prodejci energií snaží „přesvědčit“ o tom, abychom šetřili. To znamená, abychom nakupovali méně, ale za to „méně“ zaplatili více. Je zcela logické, že vydělává i stát. Na zvýšené spotřební dani i DPH. Z vyšší ceny je logicky i vyšší přidaná hodnota, ze které se platí daň. Nebo se pletu? Co si o tom myslíte vy? V podnikání odjakživa platí, že bychom se měli snažit snižovat své náklady na jedné straně a na druhé zvyšovat příjmy. Říká se tomu rentabilita. Zvyšovat příjmy ale neznamená donekonečna zvyšovat ceny, protože někde je hrana, za kterou si už nikdo naše služby či zboží nekoupí. Obzvlášť v branži, která není pro holé přežití podstatná.


Jak z toho ven? Doporučuji rozumně investovat. Jednak do svých znalostí, protože nepodléhají inflaci a z hlavy nám je nikdo nevezme, jednak do technologií, díky kterým rozšíříme naše služby a ony nám budou generovat další potřebné peníze.


Pokud byste měli zájem o dobrou investici za rozumnou cenu, zde je inspirace:


·        Plně automatická plnička klimatizací Brain Bee Mahle AIR-NEX 9450 (R1234YF) za 97 900,- Kč + DPH a k tomu analyzátor chladiva R1234YF, typ GAS Identifier 1234 IDX500 za 27 200,- Kč + DPH

Analyzátor chladiva není podmínkou, ale pokud chceme mít v servisu nadstandardní sestavu, která nám umožní vyloučit riziko naplnění nesprávného chladiva, je to rozumná investice. K této plničce se dá ještě přiobjednat Generátor ozónu vzduchu O3 (výkon 3500 mg/h) se slevou 50%, tzn. za 2400,- Kč + DPH

V případě zájmu nám pošlete objednávku na obchod@motorexpert.cz do 15.11.2022. Říká se, že v jednotě je síla, takže podle počtu objednávek zařídíme pro všechny zúčastněné množstevní slevu 10 %. Termín dodání - 3 až 4 týdny. Technická specifikace a popis ZDE. Bližší informace: Petr Kanovský, tel: 777 786 867.


·        Akreditované školení s oficiálním certifikátem na F-plyny připravíme ve druhé půlce ledna 2023. Účastníci této „tepelně neúsporné, v zimě trochu nelogické, ale pro všechny zainteresované určitě přínosné obchodní akce“ budou mít za školení slevu 50%. Pokud máte zájem se školení na F-plyny zúčastnit, pošlete nezávaznou předběžnou objednávku na kurzy@motorexpert.cz, ať to můžeme dobře naplánovat. Bližší informace: Bc. Sandra Kanovská, tel: 775 571 680


K této investici jsme se rozhodli i my a to z toho důvodu, že se jedná o zajímavou a v létě velmi žádanou službu, která se navíc dá zvládnout vedle měření emisí. Stále více aut je vybaveno již novým chladivem. Jak už to v životě chodí, teď lidi řeší „jak přežít zimu“, ale za pár měsíců budou řešit „jak přežít horko“. Než to přijde, budou naši lidé zaškolení, připravení. Chladivo je sice dražší, než standartní, ale v okolí se za servis klimatizací s F-plyny účtují mnohem větší peníze. Další výhodou je, že nakoupíme za letošní ceny, navíc se zajímavou slevou, protože příští rok vše může být dražší a těžko říct, o kolik procent. Odpisy nám sníží letošní daňový základ a zaplatíme méně daní, analyzátor chladiva a generátor ozónu dáme do nákladů hned. Pokud se přidáte, můžeme zajistit za hromadnou objednávku množstevní slevu a potřebné akreditované školení.


Říká se, že v jednotě je síla a mě moc mrzí, že náš národ na tento důležitý odkaz našich předků tak často zapomíná. Přesto věřím, že nebude tak zle, jak to na první pohled vypadá. V naší branži jsme zvyklí na ledacos, jobovky zvládáme levou zadní a tudíž máme natrénováno :-) Co z toho vyplývá? Že pokud si navzájem pomůžeme, určitě všechno zvládneme a v konečném součtu i ušetříme :-)


Na další spolupráci se těší a hezký a úspěšný den přeje


Irena Kanovská